maandag 22 december 2014

Studentenfobie #2


Als student zit je niet alleen met je neus in de boeken, maar heb je ook een heel sociaal leven. In dat sociale leven gooi je een hoop drank naar binnen.  Zolang je tijdens het stappen nog geld in je portemonnee hebt zitten, blijf je het uitgeven aan drank. Je wil de hele tijd een drankje in je hand hebben en het goed op het zuipen zetten. Natuurlijk overkomt het iedereen wel eens dat je drinken op is. Je moet lang wachten voor een overvolle bar, maar daar kun je wel tegen ook al is het wel een beetje vervelend. Er zijn mensen die het meer dan vervelend vinden en zelfs er een fobie voor hebben. De fobie wordt Cenosillicafobie genoemd. Zij hebben een fobie voor het hebben van een leeg glas bier. Voor studenten is dit de uitkomst! En natuurlijk een geniaal excuus.


Een top idee zou zijn dat je voor deze fobie een pasje zou kunnen krijgen voor in je portemonnee. Je laat dit pasje aan de barvrouw/-man zien en krijgt supersnel je drinken! Je bent natuurlijk wel de sjaak bij je vrienden, want jij mag elke keer drinken gaan halen. Maar geniaal is het wel! 

Six Word Story.

Mephobia.

Ik dacht dat ik alleen was...

Hard geadem, piepende neus, constante gesnif, smakken tijdens het eten en gesnurk... Aan deze geluiden kan ik me nu al irriteren als ik eraan denk. Je kan het vergelijken aan een constante getik met een pen tijdens een toets, dat is best wel irritant. Misofonie, zegt het jou wat? Of was je net als ik ook zo verbaasd dat deze dagelijkse irritaties een naam heeft of dat dit überhaupt bestaat?

Ik dacht altijd dat ik alleen was die hiervan last heeft, totdat een vriend ermee kwam dat hij er ook last van heeft! Hij appte mij: ''Ik heb misofonie, misschien kan je daar een stukske over bloggen''. Het eerste wat ik natuurlijk vroeg was: ''Weuuuw, wat is dat??''. Hij was zo lief om me door te verwijzen naar zijn beste vriend meneer Google. Met verbazing kwam ik erachter dat deze fobie ook voor mij geld! Hij dacht ook altijd dat hij de enige op de wereld was die last had van misofonie, oftewel: Afkeer van geluid: Bepaalde, onschuldige geluiden (geproduceerd door de mens) kunnen heftige emoties oproepen, zoals irritatie, walging of woede. Sommige mensen met misofonie hebben daarbij last van tinnitus (oorsuizen), fonofobie (overgevoeligheid) of hyperacusis (extreem overgevoeligheid voor harde geluiden).

Vaak zit ik in een situatie dat ik ervan last heb. De meest recente situatie was afgelopen zaterdag:
Ik had een hele leuke verjaardag van een vriend in België. Er zouden zo'n 20 mensen komen en die bleven allemaal slapen in de woning van die vriend. Eerst wilde ik samen met mijn zusje en een vriendin in de auto blijven slapen, maar het zou heel koud worden, dus die planning was na het stappen van de baan. Ik hoop altijd van tevoren dat er niemand snurkt als ik met meerdere mensen ergens in één ruimte blijf slapen en vaak vraag ik het ook eerst. Eenmaal terug van het stappen in een discotheek hadden een aantal mensen een plekje op de grond of op de bank bemachtigd. Toen het steeds later werd vielen er steeds meer mensen in slaap. Ik lag met mijn vriend op de grond met een eenpersoonsdekentje die ik had meegenomen en echt slapen zat er niet in... Wat er ook nog eens bij kwam was het gesnurk. Ik heb flink lopen klagen over het gesnurk en met behulp van anderen werd zijn neus soms even dichtgeknepen, maar natuurlijk hielp dit niet. Heb die nacht ook niet geslapen natuurlijk... 

In een andere soortgelijke situatie heb ik mijn telefoon en oortjes gepakt en hardstyle op z'n hardst gezet om door het gezaag van een goede vriend heen te kunnen slapen. Dit werkte voor mij goed, behalve dat ik zin kreeg om naar flink te gaan stampen op een festival...

Er zijn zoveel situaties waar zulke geluiden voorkomen, want er zijn vast wel mensen die je kent die ook snurken, hele tijd moeten sniffen omdat ze verkouden zijn of een piep in de neus hebben... Het zijn onschuldige geluiden, maar kan goed irritant zijn.

Wil jij weten of je misofonie hebt? Doe de test:
http://www.psychischegezondheid.nl/action/psychowijzer/322/misofonie.html?tab=1&gclid=CNO74Kr12cICFQjLtAod9iEAcw